Työn, vapaa-ajan, perhe-elämän, harrastusten ja oman luontaisen unirytmin yhteen sovittaminen on varmasti aiheuttanut päänvaivaa jokaiselle. Se perinteinen 8-16 duunipäivä arkena ei kaikille sovi, ainakaan jokaiseen elämänvaiheeseen, joten on piristävää, että on firmoja, joissa muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Olen työskennellyt Muratan palveluksessa kohta kymmenen vuotta. Yksi suurimmista syistä siihen, miksi olen viihtynyt täällä niin pitkään, on Muratan tarjoamat hyvinkin erilaiset vuoromallit. Muratalla operaattorityötä, eli linjaduunia tehdään viidessä vuorossa. Meillä on arjessa 8h aamu- ja iltavuorot (6.30-14.45 ja 14.30-22.45), jotka vaihtuvat vuoroviikoin. Sitten on jatkuva yövuoro (22.30-06.45), jossa tehdään töitä pelkästään arjen yövuoroissa. Lisäksi on viikonlopun päivä- ja yövuorot, joissa töitä tehdään 12h vuoroissa (10.30-22.45 ja 22.30-10.45).

Aloitin 2011 arkiyövuorossa, jossa nuoren miehen ei tarvinnut herätä töihin turhan aikaisin. Yövuoro sopi elämänrytmiini ja tarjosi lisien muodossa myös paremman toimeentulon. Työt alkoivat sunnuntai-iltana ja viikonlopun viettoon pääsi jo perjantaiaamuna. Koska erityistä painetta rytmin kääntämiseen ei ollut, nukuin viikonloppuisinkin pitkälle päivään.

Elämäntilanteen muututtua perheenlisäyksen myötä en kokenut yövuoron enää sopivan vauvaperheen arkeen, joten hain sisäistä siirtoa viikonloppuun. Tein aluksi viikonlopun yövuoroa, mutta vaihdoin lopulta viikonlopun päivään, jolloin unirytmiä ei tarvinnut erikseen kääntää. Töitä tuli siis tehtyä lauantaisin ja sunnuntaisin 10.30–22.45 (yövuorossa 22.30-10.45) ja koko muu viikko oli vapaata. Mitä nyt muutamia kertoja vuodessa oli töitä myös perjantaisin samanlainen 12h 15min vuoro. Hyvänä puolena Muratalla olen nähnyt myös sen, että koko vuoden vuorokalenteri on nähtävissä kerralla. Eli nämä kolmen päivän viikonloput, jolloin perjantainakin päästiin duuniin, oli tiedossa aina hyvissä ajoin.

Tulojen kannalta ei oikeastaan ole merkitystä, onko viikonloppuvuorossa vai arjessa lukuun ottamatta yövuoroa, josta maksetaan kovemmat lisät. Viikonloppuvuorossa iso osa näppiin jäävää liksaa on sunnuntailisiä, joka tasoittaa eron normaaliin arkivuoroon aika hyvin. Kyse onkin pikemmin siitä, arvostaako enemmän vapaata viikonloppuisin vai vapaa-aikaa yleensä.

Olen edennyt työurallani esimiestehtäviin, ja lasten siirryttyä päiväkotihoitoon tuli vuoroa vaihdettua hiljattain takaisin arjen kiertävään aamu/iltavuoroon. Mahdollisuus tällaiseen joustavuuteen työajan suhteen on pitänyt minut tyytyväisenä firman kirjoilla. Vaihdot vuorosta toiseen eivät tietenkään ole mikään itsestäänselvyys, vaan siirtoja toteutetaan avoimien paikkojen ja tarpeiden mukaan. Olen ollut ehkä onnekaskin omien siirtymieni kanssa, mutta olen myös ollut innokas oppimaan uutta ja vaihtamaan tarvittaessa vähän tehtävääkin. Reippaalla positiivisella asenteella asiat ovat hoituneet mallikkaasti.

Siinä missä olen nykyiseen tilanteeseeni tyytyväinen, näen tulevaisuuden myös optimistisesti niin, että mikäli haluan edetä työurallani paitsi rinnakkaissuunnissa eri vuorojen ja alueiden välillä, niin myös erilaisia haastavampia tehtäviä on ajoittain tarjolla. Olen myös miettinyt jatkokouluttautumista, johon Muratan omat koulutuspolut antaisivat mahdollisuuden. Kunhan lapset kasvavat itsenäisemmiksi, eivätkä enää herätä 06.00 aamulla puuron keittoon, voisin ajatella esimerkiksi toisen alan insinööri- tai -DI-koulutukseen hakemista. Tai sitten voisin lasten mentyä kouluun miettiä takaisin arkiyöhön siirtymistä, jolloin voisin nukkua päivisin muun perheen ollessa poissa ja heräillä, kun väki palailee kotiin. Saa nähdä, mutta eri mahdollisuuksien olemassaolo tuntuu hyvältä.

Juha Matilainen, Production Supervisor

 

Kesätyöhaku tuotantoomme on käynnissä 31.3. asti. Hae meille!