Arto Heinonen

Moni varmasti miettii, miksi joku haluaa uhrata viikonloput työn tekoon. Ne, jotka meillä Muratalla työskentelevät viikonloppuvuorossa ovat useimmiten siihen halunneetkin jostain tietystä syystä. Moni opiskelee viikolla, toisilla on pieniä lapsia kotihoidossa, ja toisaalta viiden päivän vapaat houkuttelevat myös tekemään toista työtä tai harrastamaan. Suostuttelin erään pitkäaikaisen operaattorimme haastateltavakseni, päällimmäisenä ajatuksenani ottaa selvää, miksi viikonloppuvuorossa viihdytään.

Arto ”Artsi” Heinonen on työskennellyt tuotannossamme jo 19 vuotta. Artsi aloitti vuonna 2003 niin sanotussa KOH-solussa arkivuorossa. KOH on työvaihe, jossa piitä syövytetään kaliumhydroksidilla eli KOH:lla. Erivaiheisilla KOH-syövytyksillä rakennekiekoille muodostuu jousi sekä sen varassa liikkuva massa. Artsi on työskennellyt monissa kiekkovalmistuksen soluissa ja on todella tyytyväinen, että niin moni hänen työkavereistaan on edelleen samassa työpaikassa. Tuotantoalueet muuttuvat, tehtävänkuvat kehittyvät ja työkavereita tulee ja lähtee, mutta edelleen on hyvä jengi koossa. Se jos mikä on Artsin mielestä parasta.

Koti-isä ja monitaituri

Siihen aikaan, kun viikonloppuvuoroa suunniteltiin, Artsilla oli pieni lapsi. Pähkäiltyään tovin ehdotettua vuoron vaihtoa hän päätti kokeilla, miten työ ja perhe-elämä sopisivat yhteen. Ja nehän sopivat! Lastenhoitoa viikolla ja viikonloppuisin työtä. Kaikkiaan lapsia siunaantui kolme, joten arki pysyi kiireisenä eikä joutilasta aikaa juuri kerennyt tulla. Kunnes lapset kasvoivat ja jotain piti keksiä kaikelle ylimääräiselle ajalle. Niinpä Artsi lähti opiskelemaan hierojaksi. Valmistumisen jälkeen arjet täyttyivät hierojan työstä ja viikonloput jäivät tuotantotyölle.

Tuotantoalueet muuttuvat, tehtävänkuvat kehittyvät ja työkavereita tulee ja lähtee, mutta edelleen on hyvä jengi koossa.

 

Artolla on jalassaan työntekijän tatuoima ”Murata Boy”, joka on Muratan maskotti.

Koronan iskiessä Artsin hierojan työt loppuivat ja jälleen oli keksittävä jotain arjen puuhaksi. Tässäkään vaiheessa hänellä ei käynyt mielessä vaihtaa viikonloppuvuorosta takaisin arkivuoroon. Miksi ei? ”Viikonloppuisin minulla on oma rauha tehdä työni ja voin itse suunnitella työpäiväni kulun”, Artsi perustelee. Niinpä arkeen tupsahti kakkostyö varastolla neljäksi arkipäiväksi ja viikonloput kuluivat edelleen Muratan tuotannossa.  Neljänä päivänä varastolla ja kahtena tuotannossa. Yksi vapaapäivä pitää sentään olla. ”En osaa olla jouten. Vähän aikaa pystyn lepuuttamaan ja sitten taas alkaa hermostuttaa jouten olo. Se on luontoni.” Tekijämiehenä Artsi tykkää operaattorin tehtävistä, eikä osaisi kuvitellakaan tekevänsä töitä konttorissa. Kolikon kääntöpuolena on yleensä viikonloppuisin tapahtuvat menetetyt sosiaaliset menot. Mutta nämä ovat asioita, joita jokaisen täytyy miettiä omalla kohdalla erikseen.

Niinpä niin. Mutta varmasti monella eri tuotantolinjalla ja tiimissä ollaan yhtä mieltä, että työkaverit ovat ihan parhautta!

Teksti ja kuvat: Veera Saves