Murata lahjoittaa 15 000 euroa Icehearts-järjestön toimintaan. Icehearts on valtakunnallinen ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tekevä organisaatio, ja Muratan lahjoitus kohdentuu sen vantaalaiseen toimintaan. Lahjoitus on osa Muratan yhteiskuntavastuutyötä, ja idea lahjoituskohteesta tuli MFI:n henkilöstöltä.

Iceheartsin toiminta perustuu joukkueurheiluun ja erittäin pitkäjänteiseen työhön lasten kanssa – aina esikoulusta täysi-ikäisyyteen. Muratan lahjoituksella voidaan tukea vantaalaisia joukkueita monin tavoin, kuten hankkia välineitä, kustantaa peli- ja turnausmatkoja ja järjestää muuta lasten toiveiden mukaista toimintaa.

Turvallinen aikuinen koko lapsuuden ajaksi

Lapsi voi tulla Iceheartsin toimintaan useita väyliä.

”Yhteydenotto saattaa tulla varhaiskasvatuksen henkilöltä, oppilashuollosta, vanhemmilta, sosiaalihuollosta tai joskus lapsi ottaa jopa itse yhteyttä meihin. Joku taho huomaa, että lapsi tarvitsee erityistä tukea arjessaan ja kasvussaan”, kertoo Iceheartsin toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki.

Kun lapsi liittyy Iceheartsin toimintaan, hän saa kasvattajan, joka kulkee hänen mukanaan jopa 12 vuotta. Tavoitteena on päästä lasten elämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin elämän edellytyksiin ja kasvuun voidaan vaikuttaa mahdollisimman pitkään.

”Kasvattaja on se turvallinen, välittävä ja luotettava aikuinen, josta voi muodostua erittäin merkityksellinen tuki lapsen ja perheen arkeen”, Teemu jatkaa.

Kasvattaja vetää treenejä ja korjaa vaikka polkupyörän

Iceheartsin kasvattajalla on monenlaisia tehtäviä. Hän ohjaa joukkuetta, vetää treenejä ja osallistuu myös muuten erilaisin tavoin Icehearts-lapsen elämään.

Mikko Sipilä on toiminut kasvattajana neljä vuotta. Hän tuli alun perin mukaan toimintaan resurssityöntekijäksi jo toiminnassa olleisiin Icehearts-joukkueisiin. Vuonna 2017 hän otti oman joukkueen ja ryhtyi kasvattajaksi.

Työviikko pitää sisällään monenlaista puuhaa lasten ja heidän perheidensä kanssa.

”Viikkoni voi alkaa sillä, että haen maanantaina koko viikon välipalat kaupasta. Sitten menen kouluun ja osallistun tunneille. Autan siellä kaikki lapsia, en vain Iceheartsin toiminnassa mukana olevaa lasta. Sen jälkeen voin lähteä oman joukkueeni kanssa uimaan. Jonain päivänä saatamme tehdä kaikki yhdessä välipalaa ja perjantaina nuorisotalolla saatan pelata nuorten kanssa pingistä tai biljardia. Autan myös läksyissä”, Mikko kertoo.

Monilla lapsilla on yksinhuoltajaäitejä ja -isiäkin, jotka voivat tarvita apua arjessaan. Joskus esimerkiksi lapsen polkupyörä voi olla rikki, jolloin Mikko lähtee korjaamaan sitä. Ja joskus voi olla niinkin, että lapsi ei vain suostu nousemaan kouluaamuna sängystä.

”Käyn sitten hakemassa lapsen sieltä sängystä kouluun.”

Teemu Vartiamäen mukaan kasvattajan työ vaatiikin sitoutumisen lisäksi hyvää, lämmintä sydäntä ja halua antaa itsestään.

Tukea mieheksi ja naiseksi kasvuun

Iceheartsissa on nykyisin sekä poika- että tyttöjoukkueita, mutta alun perin toiminta alkoi pojista. Eri sukupuolten tarpeet voivatkin olla jonkin verran erilaiset. Isolla osalla mukaan tulevista pojista ei esimerkiksi ole lainkaan miehen mallia elämässään tai se on kovin ohut ja rikkonainen.

”Huonosti voivien tyttöjen ja naisten taustalla voi olla huonosti voiva mies. Kun pääsemme vaikuttamaan poikien vointiin, parannamme myös tyttöjen hyvinvointia yhteiskunnassa”, Teemu sanoo.

Tyttöjoukkueissa taas pyritään luomaan mallia aktiivisesta, tasa-arvoisesta ja itseään kunnioittavasta naisesta.

”Tyttöjoukkue saattaa lähteä sieltä omasta asuinpaikasta, vaikkapa vantaalaislähiöstä, Helsingin keskustaan kahville. Samalla tytöt opettelevat käyttämään julkisia kulkuneuvoja, tilaamaan kahvilassa ja ylipäätään olemaan sellaisessa ympäristössä. Haluamme antaa heille viestin, että sinulla on oikeus olla täällä kahvilla”, Teemu kertoo.

Icehearts

”Meillä on yhteistä arvopohjaa. Molemmat organisaatiot tavoittelevat yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämistä omalla toiminnallaan”, sanoo MFI:n toimitusjohtaja Tomy Runne. Iceheartsin toiminnanjohtajan Teemu Vartiamäen mukaan Muratan lahjoitus on merkittävä. Sillä pystytään toteuttamaan monenlaista hyvää lapsille. Kuvassa Tomy Runne (vas.), Teemu Vartiamäki ja kasvattaja Mikko Sipilä.

  • Perustettu Vantaalla 1996.
  • Toiminta perustuu joukkueurheiluun, laji valitaan yhdessä kasvattajan ja muodostetun joukkueen kesken. Joukkueet osallistuvat lajiliittojen sarjoihin harrastetasolla.
  • Iceheartsilla on tällä hetkellä 60 joukkuetta 14 paikkakunnalla ympäri Suomen. Vantaalla on kuusi joukkuetta, joista kolme on kulkenut 12 vuoden taipaleen eskarista täysi-ikäisyyteen.
  • 800 lasta ja nuorta mukana toiminnassa valtakunnallisesti.
  • Icehearts.fi