Murata on rakentanut yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa räätälöidyn ja laajuudessaan ainutlaatuisen yhteistyökokonaisuuden Muratan osaajatarpeisiin. Viimeisin esimerkki yhteistyöstä on Murata Suomen työntekijöille rakennettu elämänlaajuisen oppimisen kurssipaketti. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat opintopolut aina diplomi-insinööriksi ja tohtoriksi asti.

Joulukuussa 2022 julkaistu elämänlaajuisen oppimisen kurssipaketti on uutta Muratan lisäksi Aallolle. Murata on ensimmäinen yritys, jonka kanssa Aalto tekee tällaista räätälöityä elämänlaajuisen oppimisen yhteistyötä. Elämänlaajuinen oppiminen on muun muassa globalisaatiosta, teknologisista muutoksista ja ikärakenteen muutoksesta johtuen noussut Suomen hallitusohjelmaan, ja teemaa toteutetaan yli hallituskauden. Yliopistot ovat ottaneet päättäväisesti askeleita tukeakseen Suomen yhteiskuntaa ja yrityksiä rakentamalla käytäntöjä ja oppimistarjoamaa elämänlaajuiseen oppimiseen.

”Tämä on uusi aluevaltaus ja hyvä pilotti myös Aallolle. Kehitämme jatkuvasti menetelmiä myös työssäoppimiseen”, sanoo Aalto EE:n partneruuksista ja yhteiskuntavaikuttamisesta vastaava johtaja Hanna-Riikka Myllymäki.

Aallon pyrkimyksenä on, että yritykset löytäisivät aiempaa helpommin sopivat kurssit työntekijöilleen yliopiston laajasta tarjonnasta. Muratan tarjonnassa on kursseja muun muassa tekoälystä, robotiikasta, koneoppimisesta, big datasta, tuotantotekniikasta, sähkötekniikasta ja elektroniikasta sekä johtamisesta ja viestinnästä.

”Valikoima muodostui Muratan tarpeiden pohjalta. Tarkastelimme koko Aallon koulutusportfoliota ja valikoimme sieltä tarpeisiimme sopivimmat. Valikoimaa on tarkoitus päivittää oppimistarjonnan ja liiketoiminnan muuttuvien tarpeiden mukaan”, kertoo Murata Suomen henkilöstöpäällikkö Tuomas Nurmi.

Opintopolkuja Murata on rakentanut Aallon kanssa vuodesta 2020. Ensimmäisenä rakentui polku diplomi-insinööritutkintoon ja myöhemmin myös tohtoritutkintoon. Aallon tutkintoihin on tähän mennessä hyväksytty seitsemän Muratan työntekijää: viisi tohtorintutkintoon ja kaksi diplomi-insinööritutkintoon. Murata ei maksa diplomi-insinööritutkinnon opiskeluun käytetystä ajasta palkkaa, mutta valmistuneet saavat tutkinnosta palkkion. Lisäksi yhtiö tukee kurssimaksuissa ja oppimateriaalien hankinnassa. Tohtorikoulutettavat saavat käyttää päivän viikossa työaikaa opiskeluun valmiista tutkinnosta maksettavan palkkion lisäksi.