Nasan meneillään olevassa Marsin tutkimusohjelmassa on mukana myös Muratan suomalaista teknologiaa. Suomessa suunnittelemamme ja valmistamamme kaksiakselinen SCA100T-kallistusanturi on käytössä NASAn Ingenuity-helikopterissa, joka lähti Marsiin Perseverance-mönkijän kyydissä heinäkuussa 2020 ja saapui Marsin pinnalle helmikuussa 2021. Parin kuukauden valmistelun ja akkujen lataamisen jälkeen helikopteri suoritti historiallisen ensilentonsa 19.4.2021.

Marsin lento-olosuhteet luovat omat haasteensa käytettävälle teknologialle. Planeetan painovoima on noin 40% ja ilmanpaine alle prosentin Maan olosuhteista. Lämpötila on alle -100 astetta. Lisäksi Maan ja Marsin välimatkan aiheuttama jopa parinkymmenen minuutin viive kommunikoinnissa pakottaa helikopterin toimimaan itsenäisesti lyhyiden lentojensa aikana.

Ingenuity on noin puolen metrin korkuinen ja painoa sillä on 1,8 kg. Nostovoiman tuottaa kaksi vastakkaisiin suuntiin 2400 RPM:n nopeudella pyörivää roottoria. Muratan kallistusanturin tehtävänä on kalibroida erillisen IMUn (Inertial Measurement Unit) kallistusvirheet pois ennen jokaista lentoa, jotta järjestelmä kykenee tarkkaan lentosuoritukseen. Anturin tuottaman signaalin tulee olla äärimmäisen tarkkaa, Marsissa kallistuksen aiheuttama signaali on noin kolmasosan Maassa mitatusta signaalista.

Ensimmäiset alle minuutin kestäneet testilennot nostivat Ingenuityn onnistuneesti muutamien metrien korkeuteen. Myöhemmät lennot ovat suuntautuneet korkeammalle ja kauemmas ja ovat olleet myös pidempiä. Jatkossa testilentojen etäisyyttä ja aikaa kasvatetaan edelleen. Kameroilla varustettu helikopteri nopeuttaa huomattavasti Marsin tutkimista, ja teknologian toimivuus vieraalla planeetalla vaikuttaa tähänastisten koelentojen perusteella lupaavalta.

Perseverancen tehtävänä on etsiä Marsista jälkiä elämästä. Se kerää näytteitä, joita voidaan tuoda Maahan tutkittavaksi ja testaa teknologioita, jotka voivat tulevaisuudessa mahdollistaa myös ihmisen vierailun Marsissa. Mönkijä viettää Marsissa ainakin yhden Marsin vuoden eli 687 Maan päivää.

Maassa Muratan vastaavaa anturiteknologiaa käytetään erilaisissa teollisissa käyttökohteissa, kuten raskaissa työkoneissa, rakennustyökaluissa ja rakenteiden, kuten siltojen kunnon valvonnassa.

Lisätietoja NASAn Marsin tutkimusohjelmasta Lisätietoja Ingenuity-helikopterista Katso video Ingenuityn lennosta

 

Heino Härkönen, Product Engineer
Antti Jokiluoma, Specialist, Product Quality

Kuva: Nasa