Koko globaalin Muratan toimintaa ohjaa Shaze eli Muratan oma yritysfilosofia. Shazen loi Muratan omistaja Akira Murata vuonna 1954, kymmenen vuotta Muratan perustamisen jälkeen. Suuri talouskriisi oli juuri runnellut japanilaisyrityksen toimintaa, ja Akira Murata päätti, että kriisin ikävät vaikutukset eivät saisi enää toistua. Shazen avulla Murata halusikin ennaltaehkäistä vastaavia seurauksia tulevaisuudessa.

Akira Murata kirjoitti Shazesta useita luonnoksia, joiden pohjalta valmis versio viimein syntyi. Vaikka Murata on filosofian luomisesta kuluneiden yli 60 vuoden aikana kasvanut globaaliksi suuryritykseksi, on Shaze pysynyt muuttumattomana tähän päivään saakka. Nykyisin Shazen ajatukset yhdistävät 74 000:ta työntekijäämme ympäri maailman.

Mitä Shaze kertoo tehtävästämme ja tavastamme toimia?

Shazen ensimmäinen rivi paljastaa koko globaalin Muratan tehtävän, mission: haluamme osallistua yhteiskunnan edistykseen. Alun perin tällä viitattiin erityisesti sivistystason parantamiseen mahdollistamalla laadukkaampien radioiden ja televisioiden valmistaminen. Muratan Suomen-yksikössä vaikutamme tänä päivänä tähän päämäärään ennen kaikkea turvallisuutta ja elämänlaatua parantavilla tuotteilla ja ratkaisuilla, joita suunnittelemme, kehitämme ja valmistamme Vantaalla.

Shazessa kerrotaan myös, kuinka toteutamme missiotamme ja linjataan yrityksen arvopohja. Se ohjaa meitä esimerkiksi käyttämään tieteellisiä menetelmiä kaiken päätöksentekomme pohjana sekä kehittämään jatkuvasti teknologiaa ja osaamistamme työssämme. Jokaista muratalaista kannustetaan innovatiivisuuteen, ei vain tuotekehityksessä, vaan joka ikisessä toiminnossa kaikilla yrityksen toiminnan tasoilla. Luotettavuus taas nähdään välttämättömänä toiminnallemme ja kilpailukyvyllemme, oli kyse sitten siitä, että maksamme laskumme ajoissa tai että turvallisuuskriittiset tuotteemme ovat turvallisia ja luotettavia. Viimeisenä on eräs perustaja Akira Muratan omalta isältään oppima liiketoiminnan periaate; Menestyminen ei ole ainoastaan varakkuuden lisääntymistä, vaan myös hyvinvoinnin ja onnellisuuden kasvua. Murata ei menesty yksin vaan meidän tulee toimia yhteistyössä sidosryhmiemme kanssa ja olla yhdessä kiitollisia tuesta ja saavuttamastamme yhteiskunnan edistyksestä.

Haluatko tietää tarkemmin, miten tämä aikaa kestävä filosofia muotoutui? Akira Muratan elämänkerta on julkaistu englanninkielisenä manga-versiona nettisivuillamme.

Shaze on Muratalla niin lyhyen kuin pitkän aikavälin strategioiden pohjana. Haastavissa tilanteissa tai suurten päätösten äärellä voimme palata filosofiaan ja hakea siitä suuntaviivoja oikealle etenemistavalle.

Muratan shaze

Osallistumme yhteiskunnan edistykseen
kehittämällä teknologiaa ja osaamistamme,
hyödyntämällä tieteellisiä menetelmiä,
luomalla innovatiivisia tuotteita ja ratkaisuja
olemalla luotettavia ja
yhdessä sidosryhmiemme kanssa kiitollisia hyvinvoinnin kasvusta.


Antti Heikkinen, Manager, Equipment Control
Antti on ollut aiemmin komennuksella Japanissa.