”Tiedän, että täällä on halutessani hyvät mahdollisuudet edetä uralla talon sisällä.”

Siiri löysi vakituisen työpaikan Muratan piianturituotannosta lukion jälkeen, työskenneltyään ensin muutamassa määräaikaisessa tuotannon tehtävässä muissa yrityksissä. Lue kokoonpanossa työskentelevän Siirin tarinan myötä, mitä operaattorin työ pitää sisällään ja mitkä piirteet työssä voivat yllättää.

Mikä ihmeen operaattori?

Muratan tuotantotyöntekijät eli operaattorit valmistavat Vantaan yksikössämme autoteollisuudessa ja terveysteknologiassa hyödynnettäviä piiantureita, jotka mittaavat liikettä äärimmäisen tarkasti. Piiantureita käytetään esimerkiksi sydämentahdistimissa, ajonvakautusjärjestelmissä ja tulevaisuudessa myös itseohjautuvissa autoissa. Mitä operaattorin työnkuvaan sitten käytännössä kuuluu?

Operaattorit työskentelevät päivästä ja viikosta riippuen erilaisissa valmistuksen vaiheissa omalla linjallaan. ”Yleensä olemme ensimmäiset neljä tuntia yhdellä työpisteellä ja sitten toiset neljä tuntia toisella”, Siiri kuvailee kokoonpanon operaattorin tyypillistä työpäivää. ”Kokoonpanossa piikiekosta valmistettuja pieniä anturielementtejä eli chippejä liimataan, langoitetaan ja geelataan. Lopuksi ne kansitetaan ennen tuotteiden päätymistä lopputestaukseen”, Siiri jatkaa.

Työtehtävät vaihtelevat hieman riippuen siitä, millä tuotannon alueella operaattori työskentelee. Työ on usein melko itsenäistä, mutta myös yhteistyötaitoja ja kykyä ymmärtää oman tuotantoalueen toimintaa kokonaisuutena tarvitaan. Työssä käytetään paljon erilaisia valmistuslaitteita ja muun muassa visuaalisilla tarkastuksilla varmistetaan, että tuotteet vastaavat laatuvaatimuksia. Koska pieniä ja herkkiä tuotteita täytyy käsitellä varovasti, on sorminäppäryydestä hyötyä.

Anturituotanto voi yllättää ominaispiirteillään – kenelle se sopii?

Antureita valmistetaan Vantaalla erityisessä ympäristössä, puhdastilassa. Puhdastilassa pölyn ja ihmisistä irtoavien partikkelien leviäminen on minimoitu, sillä tuotteisiin päätyessään ne vahingoittaisivat herkkien antureiden rakenteita ja vaikuttaisivat niiden laatuun. Tämän vuoksi operaattorin työasukin on varsin peittävä: se koostuu kokohaalarista, huppuosasta, hiusmyssystä, suumaskista sekä hanskoista ja puhdastilakengistä. Siiri kertoo, että työvarusteisiin tottuu kuitenkin yllättävän nopeasti.

”Eihän siellä puhdastilassa aluksi edes tunnistanut ihmisiä. Luulin kahta samankokoista kaveria pitkään yhdeksi ja samaksi tyypiksi! Onneksi ensimmäiset neljä viikkoa riittivät siihen, että aloin tunnistamaan oman kouluttajani – sillä oli eriväriset haalarit.”

Siirin mielestä operaattorin työ sopii täsmälliselle ihmiselle, joka haluaa noudattaa puhdastilasääntöjä ja pystyy vuorotyöhön. Entä miksi Siiri itse viihtyy Muratan tuotannossa? ”Tykkään oppia uutta ja tiedän, että täällä on halutessani hyvät mahdollisuudet edetä uralla talon sisällä. Tuntuu myös kivalta, kun uudemmat operaattorit tulevat kysymään neuvoa ja luottavat ohjeisiini”, Siiri kertoo.