Jokainen muratalainen on ainakin joskus kuullut puhuttavan Leanista, ja joillekin meistä se on läsnä päivittäisessä työssämme. Mitä Lean sitten oikeastaan on? Ehkäpä tätä aihetta pitäisi lähestyä siitä näkökulmasta, mitä Lean ei ole. Se ei ole nippu vaikeita termejä, joita on mukava heitellä sopiviin väleihin keskusteluissa. Se ei ole tavoiteltava tila, jota kohti työskennellään eikä se ole vain kustannusleikkuri. Itse asiassa Lean on suhteellisen vaativa johtamismalli, sillä se pakottaa ihmiset muutokseen.

Se mitä on Lean, on opittava käytännössä. Kirjat tukevat oppimista, mutta vasta tekemällä voi todella oppia Leanin merkityksen. Siksi järjestämme pari kertaa vuodessa Lean-koulutusta yrityksemme työntekijöille. Koulutuksia on kahdenlaisia: toinen on suunnattu niille, jotka ovat tekemisissä tuotannon kanssa, ja toinen toimistotyöntekijöille. Kahden päivän kurssin tavoitteena on antaa rautaisannos oppia siitä, miten tuottavuutta parannetaan käytännössä, miten poistetaan hukkaa ja ennen kaikkea mitä voi tehdä heti omassa tiimissä. Ensin opitaan teoriaa ja heti perään päästään toteuttamaan opittua Lean5-pelissä.

Murata Suomen tuotannossa aluevastaavana työskentelevä Antti Viitasaari osallistui vuonna 2019 tuotannon väelle suunnattuun Lean-koulutukseen, jonka ansiosta hänestä tuli Lean-ajattelun sanansaattaja, kuten hän itse kuvaa.

”Koulutus oli kahden päivän pituinen. Mielenkiintoa lisäsivät osallistujat, jotka tulivat eri puolilta taloa, ei pelkästään esimerkiksi tuotannon ohjauksesta. Kurssin vetäjät olivat upeita ammattilaisia, joiden ansiosta koulutus onnistui erinomaisesti.”

Antin mukaan ensimmäisen koulutuspäivän parhaimpia hetkiä oli, kun teoriat ja esimerkit loksahtivat palapelin lailla aivoissa yhdeksi selkeäksi ajatukseksi, kuinka hyödyllinen ja tärkeä Lean-ajattelu on missä tahansa prosessissa kehityksen kannalta. Leanilla voidaan helpottaa ihmisten työskentelyä ja tuotteiden kulkua poistamalla kaikki hukka ja jaotella tekemiset arvoa tuottavien prosessien kesken.

”Toisesta koulutuspäivästä jäi parhaiten mieleen viimeinen harjoitus osallistujien kesken. Saavutimme ns. viimeisen muodon tuotantoprosessista, ja mahdottomalta tuntunut läpimenoaika saatiin rikki ylivoimaisesti. Myös ihmisten kiire jäi pois, kun prosessi oli lähes täysin optimoitu ja jaettu resurssien kesken Leanin mukaisesti. Saimme minimoitua inhimilliset virheet ja 100% toimintavarmuuden asiakkaille, vaikka ongelmia tuli tuotteiden laadussa (viallinen osa) kesken kokoamisen.”

”Olin nähnyt vuosien ajan omin silmin Leanin hyödyllisyyden tuotannossa, mutta ymmärsin tämän syvällisesti vasta koulutuksen aikana. Ymmärsin, kuinka paljon lyhyt läpimenoaika ja pienemmät eräkoot/varastot auttavat parantamaan laatua ja reagointiaikaa tilauksissa (less is more). Tuotannon tukeminen jatkuvan parantamisen menetelmin sekä selkeät standardoidut työvaiheet ja -tavat hyödyttävät paljon tuotelaatua ja prosessin virtausta”, Antti jatkaa.

Työssään Antti kehittää vakituisesti hukkien poistamista prosesseista ja ihmisten tekemisestä. ”Parannamme ja tuemme jatkuvasti standardoituja työtapoja. Koulutuksen käytyäni sanoisin, että Lean-työkaluista työssäni  auttavat eniten mm. 5s, Kaizen, Poka-Yoke ja VSM. Osaan nyt paljon paremmin arvioida, mikä on fiksua tekemistä prosessin kannalta (arvoa tuottavaa toimintaa). Pystyn myös antamaan muille varmuutta tekemiseen selittämällä ja hahmottelemalla, miten hyödyllistä on tehdä oikein ja kuinka kannattavaa jatkuva parantaminen on kaikessa tekemisessä ajattelemalla leanisti.”