Ponsse Oyj on yksi maailman suurimmista tavaralajimenetelmään (cut-to-lenght, CTL) perustuvien metsäkoneiden valmistajista. Yhtiö tunnetaan teknologiajohtajana, joka keskittyy vahvasti asiakkaidensa menestykseen ja vastuulliseen metsätalouteen. Ponssen käyttäjä- ja ympäristöystävälliset metsäkoneet toimivat vakaasti haastavissakin olosuhteissa – ja vakauden varmistavat Muratan MEMS-anturit.

Ponsse-yrityksen tarina on jo itsessään menestystarina. Yhden miehen unelmasta syntynyt, vuonna 1970 perustettu Ponsse on kasvanut johtavaksi, globaaliksi yritykseksi ja valmistanut jo yli 19 000 metsäkonetta. Tänä päivänä tuhannet metsäkoneyrittäjät ja kuljettajat kaikkialla maailmassa luottavat Ponssen huippulaitteisiin päivittäisessä työssään.

Mihin PONSSE-metsäkoneiden menestys perustuu?

”Metsäkoneemme perustuvat ympäristöystävälliseen tavaralajimenetelmään, jossa puu korjataan ja katkotaan jo metsässä tähän tarkoitukseen kehitetyllä erikoiskalustolla”, kertoo Ponssen tuotekehitysinsinööri Aleksi Kivi, ”Tavaralajimenetelmä on tehokas, vastuullinen ja ympäristöystävällinen menetelmä, sillä se tehostaa tuottavuutta, mahdollistaa tarkan toiminnan ja minimoi polttoaineen kulutuksen, päästöt sekä puuston ja maaperän vauriot.
PONSSE-metsäkoneet ovat erityisen suosittuja myös siksi, että ne tarjoavat erinomaisen ergonomian ja vakauden haasteellisissakin olosuhteissa. PONSSE Scorpion on uuden sukupolven harvesteri, modernin teknologian taidonnäyte ja – kuten Ponsse kuvaa – “oikea peto puunkorjuuseen”.

“Tehtävämme on edistää asiakkaidemme menestystä. PONSSE Scorpionissa tavoitteemme oli suunnitella kuljettajille paras mahdollinen työpaikka, ja kuljettajien hyvinvointi on huomioitu kaikessa kehityksessä”, Aleksi korostaa.

Ja tässä kohtaa Muratan erittäin tarkat yhdistelmäanturit (gyroskooppi + kiihtyvyysanturi) astuvat kuvaan.

”PONSSE Scorpionissa on Active Crane -kuormaimen hallintajärjestelmä, joka helpottaa nosturin ohjausta ja käyttöä. Kuljettajan ei tarvitse hallita erikseen nosturin toimintoja, vaan hän voi ohjata ainoastaan harvesteripäätä haluttuun suuntaan, halutulla nopeudella. Kuormaimen runkoon ja nosturiin sijoitetut Muratan anturit mittaavat koneen tarkkaa asentoa ja liikettä, ja anturien välittämä tieto mahdollistaa harvesteripään optimoidun ohjauksen ja ohjaamon levelöinnin. Tämä helpottaa kuljettajan työtä merkittävästi ja parantaa sekä ergonomiaa että turvallisuutta. Anturien avulla voidaan automatisoida yksitoikkoisia, toistuvia toimintoja ja tehostaa metsäkoneen liikkeiden loogisuutta. Tämä puolestaan parantaa energia- ja ympäristötehokkuutta”, Aleksi sanoo.

Ponsse ja Murata – pitkäaikaiset yhteistyökumppanit

Murata on tehnyt Ponssen kanssa yhteistyötä jo yli 15 vuoden ajan. Yritysten välillä on useita yhtäläisyyksiä: Muratalla on vahva yritysfilosofia – SHAZE –, joka sopii hyvin yhteen Ponsse-hengen ja Ponssen arvojen kanssa. Molemmat yhtiöt panostavat asiakkaiden menestykseen, vastuullisuuteen ja innovointiin.

Yritysten välinen yhteistyö ulottuu pelkkää kaupallista suhdetta syvemmälle: tuotteita on kehitetty yhteistyössä, jotta PONSSE-metsäkoneisiin on saatu varmasti parhaat mahdolliset komponentit. ”Ponsse on Muratalle erinomainen kumppani, sillä teknologiajohtajuuden lisäksi Ponsse on aina kiinnostunut kokeilemaan ja kehittämään uusia innovaatioita. Heillä on myös erinomaista omaa osaamista ja kyvykkyyttä kehittää dynaamisia ratkaisuja ja koneohjausjärjestelmiä”, sanoo Juhani Pelttari, joka työskentelee liiketoiminnan kehittämisen Senior Managerina Muratalla, ”Olemme oppineet paljon tämän tuloksekkaan yhteistyömme aikana ja kehittäneet omia tuotteitamme Ponssen palautteen perusteella.”

”Ponsse on valinnut Muratan toimittajakseen, sillä Muratan anturit olivat ensimmäisiä antureita, jotka vastasivat kaikkiin vaatimuksiimme, mukaan lukien suorituskyky ja kokonaiskustannus. Ponssen tuotanto ja tuotekehitys sijaitsevat Suomessa, joten arvostamme myös sitä, että Murata on investoinut tänne ja jatkaa MEMS-anturien kehittämistä ja valmistamista Suomessa. Kyse on vastuullisuudesta, ja Muratan osalta voimme olla varmoja siitä, että tuotteet ovat korkealaatuisia, niillä on pitkä elinikä, ne vastaavat vaatimuksiamme ja niitä on saatavilla tarpeidemme mukaan. Muratan antureita käytetään kaikissa metsäkoneissamme, joten toimitusvarmuus on ratkaisevan tärkeä tekijä”, Aleksi Kivi sanoo.

”Tällä hetkellä Muratan MEMS-antureita käytetään kaikissa PONSSE-harvestereissa ja -kuormatraktoreissa. Ja kun katsomme tulevaisuuteen, metsätaloudessa on yhä enemmän kyse kestävästä kehityksestä. Ponsse kehittääkin parhaillaan konseptia sähköisestä EV1-metsäkoneesta, jossa niin ikään käytetään Muratan liikeantureita”, hän visioi.

Ponsse lyhyesti
Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja teknologiaan erikoistunut yritys, jonka toimintaa ohjaa aito kiinnostus asiakasta ja tämän liiketoimintaa kohtaan. Yhtiö kehittää ja valmistaa kestävän kehityksen mukaisia, innovatiivisia puunkorjuuratkaisuja asiakastarpeiden mukaisesti. Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgren perusti yhtiön vuonna 1970, ja yhtiö on koko historiansa ajan ollut tavaralajimenetelmään perustuvien puunkorjuuratkaisujen edelläkävijä. Ponssen kotipaikka on Suomessa Vieremällä, ja yhtiöllä on 13 tytäryhtiötä ja 30 jälleenmyyjää ympäri maailmaa. PONSSE-metsäkoneita on valmistettu 19 000, ja niitä työskentelee savotoilla kaikkialla maailmassa. Ponssella on 2 000 työntekijää, joista puolet Suomessa ja puolet maailmalla.
Lisätietoja www.ponsse.fi