Suomen puolijohdealaa esiteltiin marraskuussa Teknologia 23 -tapahtumassa. Tiesitkö, että ala työllistää Suomessa tällä hetkellä noin 5 000 henkilöä, mutta alan kasvun myötä osaajien tarve nelinkertaistuu vuoteen 2032 mennessä? Puolijohdeala on äärimmäisen mielenkiintoinen – tuotteet ovat läsnä päivittäisessä elämässämme matkapuhelimista tietoverkkoihin ja tietokoneista sähköautoihin. Huipputeknologioihin perustuvilla ratkaisuilla voidaan myös edistää ilmastonmuutoksen hidastamista ja vihreää siirtymää.

”Puolijohdeala kasvaa vahvasti tulevaisuudessa. Se luo Suomeen korkean tuottavuuden työpaikkoja, tuo merkittävästi vientituloja ja houkuttelee kansainvälisiä investointeja, kunhan vain huolehdimme osaajien riittävyydestä, osaamisen korkeasta tasosta ja vauhditamme alan kasvua osaamiskeskuksilla”, Murata Euroopan varatoimitusjohtaja Tomy Runne sanoi puheenvuorossaan Teknologia 23 -tapahtumassa, ”Suomen kansallinen puolijohdestrategiatyö käynnistyy marraskuussa 2023 ja luo pohjaa myös laajemmalle Suomen teknologiastrategialle.”  

Aamupäivän ohjelma sisälsi esityksiä myös Okmeticilta, Applied Materialsilta ja Tampereen yliopistolta. Aamupäivä huipentui Tomy Runteen vetämään, opiskelijayleisölle suunnattuun paneelikeskusteluun, jossa panelisteina oli nuoria asiantuntijoita, mm. ASIC Design Engineer Kalle Petäjäaho Muratalta. ”Tämä on todella mielenkiintoinen ja monipuolinen ala. Työ on merkityksellistä – esimerkiksi Muratalla suunnittelemme ja valmistamme turvallisuutta ja elämänlaatua parantavia MEMS-antureita. Haluan rohkaista nuoria, jotka vielä miettivät tulevaa työuraansa, suuntaamaan rohkeasti kohti omia kiinnostuksen kohteita. Koulussa opitaan teoriaa, mutta tässä työssä pääsee soveltamaan teorioita käytäntöön ja oppimaan joka päivä uusia asioita. Alan tulevaisuus näyttää todella hyvältä – puolijohteita tarvitaan entistä enemmän ja uudet teknologiat avaavat uusia mahdollisuuksia”, Kalle kommentoi.

Puolijohdeala tarjoaa todellisen näköalapaikan, jossa pääsee työskentelemään tulevaisuuden teknologioiden ja megatrendien parissa. Ala tarjoaa kansainväliset työolosuhteet ja monipuoliset urapolut – Murata on tästä hyvä esimerkki. Meillä työskentelee useita eri kansallisuuksia ja olemme osa globaalia Murata-konsernia, joten mahdollisuuksia kansainväliseen yhteistyöhön on todella paljon. Urapolkuja on erilaisissa teknisissä, tuotannollisissa ja kaupallisissa asiantuntijarooleissa ja esihenkilötehtävissä. Näistä kerromme pian lisää täällä Muratan sivustolla – pysy kuulolla.