Miltä maailma näyttäisi ilman puolijohteita ja niiden tekijöitä? Ilman puolijohteiden mahdollistamia sovelluksia ja laitteita älypuhelimista tietokoneisiin ja terveysteknologioista energiajärjestelmiin yhteiskuntamme ottaisi aika harppauksen taaksepäin. Vahvasti kasvava ala tarvitsee kuitenkin entistä enemmän tekijöitä. Puolijohdealan yritykset käynnistävät tammikuussa 2024 yhteistyössä vetovoimakampanjan, jonka tavoitteena on houkutella nuoria opiskelijoita suuntaamaan puolijohteiden pariin.

Suomen puolijohdeala on vahvassa kasvussa. Globaalin puolijohdealan markkinan on arvioitu nousevan 1 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä. Suomessa ala työllistää tällä hetkellä noin 5 000 henkilöä, mutta osaajatarpeen on arvioitu jopa nelinkertaistuvan vuoteen 2032 mennessä.

”Puolijohdeala luo Suomeen korkean tuottavuuden työpaikkoja, tuo merkittävästi vientituloja ja houkuttelee kansainvälisiä investointeja, kunhan vain huolehdimme osaajien riittävyydestä ja osaamisen korkeasta tasosta”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n puolijohdetoimialaryhmän puheenjohtaja, Murata Euroopan varatoimitusjohtaja Tomy Runne.

”Olemme juuri aloittaneet Suomen kansallisen puolijohdestrategian valmistelun, joka näyttää suuntaa Suomen teknologiavetoiselle kasvulle. Osaajatarpeen täyttäminen on yksi olennainen osa tätä strategiaa, ja nyt käynnistyvä vetovoimakampanja tukee myös erinomaisesti alan pidemmän aikavälin strategiaa.”

Viestintätoimisto Milttonin kanssa yhteistyössä toteutetun kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta kasvavasta puolijohdealasta ja alan tarjoamista mahdollisuuksista. Kampanjan teema ”Without us” johdattelee pohtimaan, miltä nykymaailma näyttäisi ilman puolijohteita ja miten tärkeässä roolissa puolijohdealan toimijat ovat kestävämmän tulevaisuuden rakentajina. Tammikuussa käynnistyvä kampanja koostuu muun muassa videoista sosiaalisen median kanavissa ja puolijohdealaa esittelevästä verkkosivustosta www.withoutus.fi. Verkkosivustolta löytyy tietoa puolijohteista, alan tulevaisuuden näkymistä ja erilaisista opintopoluista, joiden kautta puolijohdealalle voi työllistyä.

”Puolijohdeala on äärimmäisen mielenkiintoinen – tuotteet ovat läsnä päivittäisessä elämässämme matkapuhelimista tietoverkkoihin ja tietokoneista sähköautoihin. Sovelluksia on todella paljon mikrosiruista antureihin, ajastimiin ja fotoniikkaan, ja kaikki on todellista huipputekniikkaa. Puolijohdekomponentteja ja -materiaaleja sekä niihin tarvittavia laitteita suunnitellaan ja valmistetaan myös Suomessa. Huipputeknologioihin perustuvilla ratkaisuilla voidaan myös hillitä ilmastonmuutosta ja edistää vihreää siirtymää”, Tomy Runne jatkaa.

”Puolijohdekentän haasteena on kuitenkin koko alan ja sen yritysten heikko tunnettuus korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Toivottavasti tämä kampanja osaltaan herättää teknisesti suuntautuneiden nuorten kiinnostuksen, sillä ala tarjoaa todella monipuolisia urapolkuja ja mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaisuuden teknologioihin ja sitä kautta ympäristöön, ihmisten turvallisuuteen ja koko yhteiskuntaan.”

Kampanjassa ovat mukana seuraavat yritykset:
• Applied Materials Finland (Picosun Oy)
• Bosch Finland
• Canatu Oy
• KYOCERA Technologies Oy
• Murata Electronics Oy
• Okmetic Oy
• Vaisala Oyj

Lue lisää: www.withoutus.fi